Kurser & workshops

Det handlar inte bara om att få en färg, utan att hitta den nyans som just du letar efter. Nybörjare eller erfarna? Kan du lite men vill lära dig att styra processen dit du vill? Hit är alla välkomna.

En kurs för dig som vill ha grundkunskaper att fortsätta färga på egen hand.


Du kommer att få prova att färga naturmaterial, främst ullgarn, med färgämnen från växter och svampar. Vi kommer gå igenom färgningsprocessens alla steg från växtplockning och förberedelser av det textila materialet till själva färgningen och till sist gå igenom hur man stickar en färgcirkel.


Kursen kommer även att innehålla lite historisk bakgrund och hur man färgar med naturliga färgämnen så färgen blir beständig. Vi kommer gå igenom flertalet olika växter och svampar som ger färg för att sedan använda oss av några av dem för att färga garn till en färgcirkel. Vi kommer även att testa att färga olika fibertyper för att se och jämföra färgskillnaderna.


Du kommer få med dig ett kompendium hem, så du kan fortsätta din växt- och svampresa hemma efter avslutad kurs. Större delen av kursen kommer vara utomhus.


Anmälan

Växt- och svampfärgning 16-20 juni

Ädelfors folkhögskola

Ekotryck 8-12 juli,

Ädelfors folkhögskola

Med denna kreativa och fria teknik kan resultatet antingen bli ett tydligt avtryck eller ett mer subtilt mönster. Vi går även igenom vad i naturen eller i köksavfallet som du kan använda för att hitta färger. Under kursen testar vi oss fram på olika textila material och på papper i olika kvaliteter.

Delar av det material som vi trycker på kommer vi binda samman till en bok med textil utsida. Utanför kurstid finns tid att jobba med egna, mindre projekt i och utanför grytorna. Kursen passar både nybörjaren och dig som provat tekniken tidigare.


Du kommer få med dig ett kompendium hem, så du kan fortsätta din ekotrycksresa hemma efter avslutad kurs. Större delen av kursen kommer vara utomhus.


Anmälan


Ekotryck och växtfärgning 1-2 augusti

Sommarkurs på Korrö

Vi provar att trycka på papper och textil med växters egna färgpigment och taniner. Trycktekniken som har sina rötter i Australien där man använder sig av till exempel eukalyptus.

Det är ett roligt sätt att liva upp gamla textilier och papper. Vi kommer förstås att använda oss av de växter naturen erbjuder oss här i vårt närområde. Ekotryck kan även kallas ecoprint eller bundle dye.

Inga förkunskaper krävs

Material och utrustning finns på plats.


Anmälan

Vill du gå en kurs?

Lämna ditt namn och mailadress så skickar jag ett mail när nästa kurstillfälle är fastslaget.

 
 
 
 

Vill du lära dig mer?

Läs om färgning och bli inspirerad